Huolimatta siitä, että viidennen ydinvoimalan rakentaminen ontuu vuosia aikataulusta myöhässä, ja on osoittautunut huomattavasti alkuun oletettua kalliimmaksi, ovat sekä taloudellisen, että poliittisen eliitin edustajat alkaneet ajaa jopa useiden uusien ydinvoimaloiden rakentamista Suomeen. Perusteluina ydinvoiman puolesta käytetään vaihtelevasti ympäristöystävällisyyttä, ilmastonmuutoksen torjuntaa, vanhojen ydinvoimaloiden korvaamista, kivihiilivoimaloiden korvaamista, energia-omavaraisuutta, taloudellisuutta ja niin edelleen. Mikä tahansa seikka kelpaa vuorollaan perusteluksi näille ydinvoimalobbareille
Kun ydinvoimakysymystä pohditaan tulevan energiantarpeen, ja kestävän kehityksen kannalta, on kanta väistämättä kielteinen. Koko tuotantoketju uraanin louhinnasta ydinjätteen loppusijoitukseen saakka sisältää kestämättömiä riskejä. Ketju on haavoittuva, kallis ja tuottaa sekä runsaasti hiilidioksidipäästöjä, että lähes aina myös säteilyhaittoja louhinnan yhteydessä. Lisäksi tulevat suuren ydinonnettomuuden riski, ja loppusijoituksen riesa tuhansiksi vuosiksi.
Eliitin ajamat ydinvoimahankkeet perustuvat suurteollisuuden haluun hallita suomalaista energiatuotantoa ja –infrastruktuuria oman välittömän intressinsä mukaan ja omien voittomarginaaliensa kasvattamiseksi. Se, että ydinvoima tehdään valtion avustuksella halvaksi teollisuudelle ei tarkoita sitä, että ydinvoima ei kävisi yhteiskunnalle lopulta hyvin kalliiksi. Kysymys on myös Euroopan unionin pääomapiirien halusta turvata halvan energian saanti riippumatta Venäjän kaasutoimituksista. Suomi maantieteellisenä periferiana sopii Brysselistä katsottuna sopivaksi ydinvoimaloiden sijoituspaikaksi, ja samalla myös ydinjätteen hautausmaaksi.
Kapitalismin järjestelmäkriisi, joka on nyt konkretisoitunut niin, että vain kaikkein sokeimmat voivat olla sitä näkemättä, romahduttaa välittömästi energiankulutusta. Energiaintensiivinen teollisuus tiedottaa tehtaiden sulkemisista lähes päivittäin, ja nekin jotka vielä pidetään käytössä, toimivat vajaateholla. Todellisen energiantarpeen kasvua on vaikea nähdä toisaalta talouden kriisin näkökulmasta, toisaalta kansalaisten välittömien tarpeiden kannalta. Kapitalistisen laman aiheuttaman elintason laskun lisäksi ilmastonmuutoksesta huolestuneet ihmiset tulevat olemaan yhä enemmän taipuvaisia säästämään energiaa omilla arkipäiväisillä valinnoillaan. Kapitalistien haaveilu tulevasta nousukaudesta ei perustu mihinkään todellisiin faktoihin, vaan on enemmän uskon ja toivon asia. Näin ollen, energiantarpeen lisääntyminen tulevina vuosina on pelkkä kuollut fraasi.
Kaikki porvareiden (viherporvarit mukaanluettuna) hurskastelut ilmastonmuutoksen torjunnasta ja kestävästä kehityksestä kapitalistisen järjestelmän puitteissa ovat joko seurausta suuresta tietämättömyydestä, tai tietoista kansalaisten pettämistä. On täysin mahdollista sopeuttaa energiankulutus kestävälle tasolle ilman ihmisten arjen hankaloittamista. Energiaa kyetään tuottamaan riittävästi, edullisesti, ja ympäristöystävällisesti kaikkiin todellisiin tarpeisiin. Voi myös olla, että riittävien tutkimusresurssien, huolellisen suunnittelun ja vastuullisen toteuttamisen kautta tulevaisuudessa kyetään hyödyntämään myös ydinvoimaa ilman, että se aiheuttaa vaaraa ihmisille tai muulle luonnolle. Fuusiotekniikan kehitys saattaa avata uusia mahdollisuuksia tehokkaalle ja kestävälle ydinvoiman tuotannolle. Tämä kaikki on luonnollisesti toteutettavissa vasta sitten, kun kapitalistinen tuotantotapa on kumottu ja siirrytty demokraattisen, sosialistisen suunnittelutalouden aikakaudelle. Ainoa kestävää kehitystä ja ympäristön hyvinvointia todellisesti hyödyttävä teko on kapitalismin kumoaminen, ja siihen tarvitaan mukaan jokainen tiedostava ympäristöaktivisti, joka on karistanut reformistiset harhaluulot harteiltaan.
Me vaadimme:
– Mittavaa panostusta bioenergiaan ja tuuli/aurinkovoimaan
– Edullista energiaa kaikille kohtuullisessa määrin
– Ei enää yhtään uutta ydinvoimalaa, vanhoistakin on päästävä eroon viimeistään niiden normaalin elinkaaren tultua loppuun
– Ei yhtään uutta vesivoimalaa tuhoamaan jo harvinaiseksi käynyttä alkuperäistä vesiluontoa.
– Nykyisten vesivoimaloiden uusimista ja tehostamista, sekä niiden käyttämistä tuulienergian säätövoimana. Vesivoiman ympäristövaikutuksia on samalla tuntuvasti pienennettävä, mm. rakentavalla toimivia kalateitä ja säännöstelyrajoja kaventamalla.
– Puolueeton kansainvälinen tutkimus luonnon sietokyvyn rajoista, jotta energiapolitiikka ja tuotanto voidaan sopeuttaa sen mukaan
– Energiantuotannon yhteiskunnallista haltuunottoa, ja tuotannon demokraattista suunnittelua
Marxilainen työväenliitto 11.2.09