Opiskelijat päättivät ryhtyä lakkoon ja mielenosoituksiin Suomessakin. Ulosmarssissaan opiskelijat kehottavat myös luennoitsijoita perumaan luennot. Taantumuksellisesta yliopistolaista äänestetään perjantaina 20.2. Laki muuttaa yliopistoelämää hierarkkisesti ja keskittää valtaa johdolle. Opiskelijoilla ei ole todellisia vaikutusmahdollisuuksia. Lakiluonnoksen mukaan yliopistot saavat rahoitusta liiketoiminnasta, pääomatuloista ja lahjoituksista. Hallituspaikoista puolet valitaan yliopiston ulkopuolelta. Käytännössä päätösvaltaa enemmän saa se, joka antaa enemmän lahjuksia.
Uuden lain mukaan, yliopiston on oltava elinkeinon palvelija. Lakiluonnos lakkauttaa yliopiston työtekijöiden virat, ja muuttaa ne tavallisiksi palkkasuhteiksi. Tällä tavalla voidaan sanoa helposti irti ulkopuolisen pääoman tavoitteille hankalaksi ryhtyviä työntekijöitä. Lakiluonnos tekee opettamisesta kauppatavaraa EU:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. Opintojen vuosimaksujen käyttöönotto on muutakin kuin ideologinen juttu. Se on alku opiskelun yleiselle maksullisuudelle, joka suosii rikkaiden perheiden lapsia. Kaikki päättyy siihen, että opetuksen ja tutkimuksen sisällöstä saa päättää rahoittajataho, ulkopuolelta tuleva pääoma, ja nuoria otetaan opiskelemaan jos kukkaro on riittävän paksu.
Uusi yliopistolaki ei ole suomalainen innovaatio. Sitä on valmisteltu vuosikausia, ja se edustaa tiettyä talouspolitiikan ideologiaa, joka palvoo markkinataloutta ja uhraa kaiken siihen. Nyt kun kapitalismia raatelee kuolettava kriisi, paineet yksityistää yliopistot kuin myös muukin koulutus kasvavat. Asia koskee suuria nuorisomassoja ympäri maailmaa. Viime vuosina olemme nähneet suuria nuorison taisteluita opiskelumahdollisuuksiensa huononnuksia vastaan. Yliopistoja on vallattu, ja monessa maassa nuoret eivät epäröineet ottaa yhteen heitä vastaan lähetettyjen poliisivoimien kanssa.
On ilahduttava että nyt Suomessakin taistellaan. Tampereella on ollut satojen osallistujien yleiskokous. Joensuussa puhutaan kapinakokouksesta. Yliopistoista ei saa tehdä yritysten alihankkijoita. Ratkaisu tähän suureen ongelmaan ei kuitenkaan löydy yhden maan lainsäädäntöä muuttamalla. Joulukuun kapina Kreikassa pakotti Sarkozyta lykkäämään sikäläisen yliopistouudistuksen. Nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin nuorten täytyy yhdistää voimansa ja koordinoida liikehdintänsä muiden maiden ja ennen muuta naapurimaiden nuorten kanssa.
__TM