Käynnissä oleva kriisi on kapitalismin historian suurin. Sen sykli alkoi 1990-luvun alussa Japanista. Kymmenen vuoden ajan Japanin talous sinnitteli lamassa, velkaantumiskierteissä ja nollan prosentin koroissa. Muutenkin kansainvälisen noususuhdanteen aikana miltei ilmainen raha odotettiin vauhdittavan investointeja, mutta toisin kävi. Sen sijaan että talous elpyisi, kriisi laajentui Japanista sitä vielä suuremmalle maailmalle.
Kriisin leviämisen prosessia hidasti kehitys Kiinassa, joka houkutteli kansainvälistä pääomaa investoimaan houkuttelevissa voitolle olosuhteissa. Muutaman lihavan vuoden jälkeen, jolloin Kiina rahoitti Yhdysvaltojen vajeita, olemme taas samassa – todellisuudessa huonommassa – pisteessä.
Kohta 20 vuotta siitä kriisistä talous on nyt romahtamassa globaalisti ja totaalisesti. Yhdellä erolla vaan; nyt kaikki vara elvyttämiseen on käytetty loppuun. Kriisin lähtömaassa, Japanissa julkinen velka on kohta 200 prosenttia BKT:sta, työttömyys ”kukoistaa”, tuotanto ja vienti supistuvat ja kulutus tyrehtyy vaikka hinnat laskevat ja tavarat halpenevat.
Deflaatio ei ole inflaatiota pienempi ongelma. Sijoittaminen esim. asuntoon tai muihin arvoihin ei paljon houkuttele jos tietää, että ostamansa arvot menettävät kokonaisia prosentteja arvostaan lyhyessä ajassa. Viidentoista vuoden toimenpiteet saivat Japania pääsemään deflaation kiusauksesta aikana, jolloin muut rikkaat maat olivat suhteellisen vakaampia ja velanotto helppoa. Nyt keskuspankki ilmoitti, että maailman toiseksi suurin talous taistelee taas deflaation kourissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006.
”Toivomme keskuspankin tukevan hallituksen rahapolitiikkaa deflaation nujertamiseksi”, sanoivat varapääministeri Naoto Kan ja valtiovarainministeri Hirohisa Fujii. Pankki pitää korot 0,1 prosentin tasolla, mutta varoittaa siitä, että keskipitkällä ja pitkällä tähtäyksellä inflaatio voi tällä tavalla karata käsistä. Kuluttajahinnat laskivat 2,2 prosenttia edellisen vuoden syyskuussa. Ei tuoreiden elintarvikkeiden ja energian hinnat laskivat kuitenkin vain 1,0 prosenttia. Vuositasolla inflaatio muuttui negatiiviseksi ensimmäisen kerran helmikuussa. Hallitus on ilmoittanut siitä vasta nyt.
Inflaatio voi kiihtyä ainoastaan kansainvälisen tilanteen seurauksena. Tällä hetkellä on vaikea nähdä, mikä seikka Japanin taloudesta voisi sen laukaista. Nyt ja vielä pitkään sen jälkeenkin tehtaat seisovat, eikä tästä tyhjäkäyntitilasta voi päästä eroon niin kauan kun pääoma joko ei halua laitata tai pankki ei anna sille rahaa.
Kirjoitus julkaistiin Työväen Mielipide -lehdessä nro 27/25.11.2009