Kreikka vie euron kuilun partaalle

Vielä yksi luottoluokittaja laski eilen Kreikan lainat A1-tasolta A2-tasolle. Vieläpä luokitusnäkymät arvioitiin negatiiviseksi (negative outlook). Se tarkoittaa sitä, että maa on jatkuvasti syynin alla, ja pian tullee uusi luokitus. Moody’s:n mukaan, Kreikan velkaongelmaa on mahdotonta ratkaista pelkällä talouskasvulla. Tämä on jo neljäs luokituksen laskeminen tänä vuonna.

Viime viikolla Standard & Poor’s laski toisen kerran tänä vuonna pitkien lainojen luokituksen A miinus -tasolta BBB plussa -tasolle.  Vähän aikaisemmin Fitch Ratings laski Kreikan valtion pitkäaikaisen valuuttavelan ja kotimaisen velanoton luokitusta. Maan valtionvelka on paisunut 115 prosenttiin BKT:sta (300 miljardia euroa), budjettivaje miltei 13 prosenttia ja valtionkassan likviditeetin kireys pakottaa pian pääministeriä julkistamaan kyvyttömyyttä suorittaa akuuttimaksuja kuten eläkkeitä, jättiläiskokoisen julkisen sektorin palkkoja tai sosiaalimenoja. Sen seurauksena ns. markkinat syövyttävät pohjaa hallituksen lupauksista ja päivittäin osoittavat epäluottamustaan pörssissä. Valuutat pakenevat massiivisesti ja keinottelu kukoistaa.

Sinällään luottoluokituksen laskeminen tarkoittaa, että kukaan ei enää usko, että pääministeri Papandreoun ilmoittamat toimenpiteet voivat estää maan syöksymistä kohti konkurssia ja IMF:n holhousta. Tilanne Kreikassa on erilainen kuin esim. samassa tilassa olevat Islanti ja Latvia. Kumpikaan näistä ei ole euroalueen piirissä. Kreikan velkaongelman kehitys ei voi seurata muuta suuntaa, kuin paisua entisestään. Uusien luokitusten jälkeen arvioidaan, että maan valtionvelka kasvaa lähitulevaisuudessa yli 200 prosenttiin BKT:sta, mikä on Japanin velan luokkaa. EU ei voi pelastaa Kreikkaa ilman, että joutuisi itse adoptoimaan sen konkurssinäkymiä. Joukko muita maita odottaa jonossa tarkasti seuraamassa ennakkotapausta, jossa Kreikka pelastetaan lisäämällä setelipainoa. EU:ta koettelisi hallitsematon epäluottamusilmapiiri ja protektionismi jos näin menettelisi. Todennäköisin kuvio on, että Kreikka erotetaan euroalueen piiristä. Muuten tämä euromaa tekee konkurssin, ja silloin se on euron konkurssi. Joka tapauksessa vahingot eurolle tulevat olemaan mittavia, ja vääjäämättä tavalla tai toisella heijastuvat kansallisiin talouksiin.

Tähtitieteellisen tason pankkitukipaketit eivät ohjautuneet tuotantoon vaan spekulatiiviseen talouteen. Näin syntyi lisää kuplia samalla kun pääomien liikkeet piristävät suhdanteita. Jos ei kuitenkaan tuijottaisi vain suhdanteita, silloin olisi huomannut, ettei yhtäkään vuoden 2008 romahdukseen johtaneista ongelmista ole ratkaistu. Porvarianalyytikot takertuvat suhdannekäyrien pikkukäännöksiin ja päättelevät, että nyt olemme kuilun pohjassa; tästä eteenpäin ei voi muuta suuntaa olla kuin ylöspäin, hitaasti mutta ylöspäin! Tämä on suuri harha. Kuplilla on taipumus puhjeta. Vaikka Obama – ja perässä muutkin – valmistautuu uusien pakettien jakoon, kapitalismin tila nyt on paljon huonompi kuin vuosi sitten. Dubain aikaisemmasta suuresta loistosta jälkeen jäi vain miljardivelat. Kreikka ei ole tätä pienempi päänsärky EU:lle. Kasvavia velkaongelmia on kaikissa läntisissä maissa. Olemme kuilun partaalla ja vasta putoamassa sinne.

Toimenpiteet talousmaailmalle

Kreikan pääministerin mukaan maa on kansallisessa hätätilassa. Ensimmäiseksi kaatuvat pankit, joilla on mittavia nk. musta-aukko -investointeja Balkanilla. Pankkiirit ovat päivittäisessä kädenväännössä hallituksen kanssa. Suurpääoma vaatii Kreikalle Irlannin toimenpiteitä, jossa palkat on aluksi laskettava yli 10 prosenttia. Maa on kypsä konkurssiin sitten, kun valtio on maksukyvytön ja sen velkakirjat eivät enää kelpaa pankkien takaajiksi eurooppalaisille. Silloin pankit joutuisivat hankkimaan lainansa isommalla korolla. Palkka-alen lisäksi tiedossa on myös verojen reilu kasvu, irtisanomisia valtionsektorilta ja menojen leikkauksia; resursseja tulisi puuttumaan koulujärjestelmästä, terveyden huollosta, liikenteestä jne.

Epävirallisesti kansainväliset pankkiirit ja EU:n valvojat oleskelevat jo maassa. Lontoon Cityn kapitalistien puhetorvi Financial Times myönsi (8.12.2009), että vahva poliisipartiosta koostuva joukkue saattoi heidät eduskuntaa vastapäätä sijaitsevaan hotelliinsa nuorison kivisateen varjossa. EU ja euro on myrskyn ytimessä. Tämä on ensimmäinen kerta kun ns. yhteinen talous- ja valuuttapolitiikka on näin konkreettisesti hajoamassa. Kuolemantuskassa olevassa kapitalismissa keskipakovoimat ovat integraatiota voimakkaampia. Nyt vastakkain on yhtäältä tuoretta hallitusta painostavat kv – kapitalistit ja toisaalta luokkataistelu, joka ei suostu kriisin maksajaksi.

Monet ekonomistit vaativat ei Irlannin vaan Latvian kaltaisia toimenpiteitä. Latviassa palkat leikattiin jopa 35 prosenttia. Ei ole sattuma, että jotkut porvaritoimittajat puhuvat alkaneesta sisällissodasta. Kansaa pelotellaan ja kiristetään. Ministerit vakuuttavat, että ”markkinavoimat” painostavat; jollei ryhdyttäisi toimenpiteisiin, pääomat lähtevät maasta. Markkinavoimista puhuttaessa kyse on niistä samoista tahoista, jotka käynnistivät nykykriisin. Kyseessä on pankkisektori, joka on jo saanut valtiolta tukea 28 miljardin euron edestä.

Toimenpiteet työlle

Alle 100 päivän vanha hallitus on joutunut tekemisiin useamman lakon, yhden yleislakon ja nuorison väkevien mielenosoitusten kanssa. Luokkataistelu myös painostaa hallitusta panemalla hanttiin. Nälkäkurin lisäksi, Kansalle hallitus valmistelee tukahdutustoimia. Ensimakua siitä saatiin joulukuun 6. päivänä, jolloin nuoriso osoitti mieltään sen jälkeen kun vuosi sitten 15 -vuotias Alexis Grigoropoulos oli murhattu raa’asti kadulla poliisin toimesta. Poliisin brutaali väkivalta on hallitsevan luokan ainoa kriisikeino kansalle.

Miltei 1000 mielenosoittajaa otettiin laittomasti, syyttömästi ja provosoimatta talteen. Sisäministeri Chrisochoides käyttää termiä haltuunotot ennakkoon tai varalta. Hänen mielestä mielenosoittajia voi ottaa talteen jopa 10 000 henkeä kerralla. Kymmeniä pidätettiin ja viedään oikeuden eteen kovista syytöksistä epäiltyinä. Sen lisäksi poliisi oli erityisen aktiivinen mielenosoituksen aattona, jolloin hyökättiin aktivistien kantapaikkoihin tai aukioihin ja tunkeuduttiin yksityistiloihin ilman yleissyytäjän lupaa.

Pahin toimenpide oli kuitenkin poliisin riehuminen mielenosoituksen aikana. ”Sosialistipoliisi” on ehditty varustaa uudella niin sanotulla Delta-ryhmällä. Kyseessä on kevyesti varustettuja mellakkapoliiseja, jotka ajavat mopoilla. Deltalaiset ovat koulutettu ajamaan tiettyjä blokkauskuvioita pyrkimyksessään hajottaa mielenosoittajien rivit. Sen jälkeen perästä tulee täysin varustetut mellakkajalkaväki, jotka hakkaavat ja pidättävät tai pakottavat istumaan tuntikausia asfaltilla.

Erityisesti Työväen Vallankumouksellinen Puolue (EEK) on ollut niin fasistien kuin valtiovallan tähtäimessä. Chrisi Avgin -uusnatsit toimivat tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa. Monet niistä pukeutuvat työvuorollaan virkapukuun ja vapaalla joko natsitunnuksilla varustettuihin vaatteisiin tai terroristipipoon. Tehtäviinsä kuuluu erilaiset terroriteot tai provokaatiot. EEK:n johtavien tovereiden taloihin hyökätään ja yritetään niitä polttaa (20.11. aamuyöllä). Mielenosoituksissa poliisit suojelevat fasisteja, ja usein niiden rivit menevät usein limittäin. Poliiseja jäi kännykkäkameroiden kuvaamina kiinni myös siitä, että vievät polttopulloja täynnä olevia kasseja maahan pakotettujen mielenosoittajien viereen, ja sen jälkeen nostavat syytteet, joista voi seurata jopa 15 vuoden ehdoton vankeus. Yhdessä tapauksessa pidätetty oli pyjamassa talostaan roskapussin ulos viemässä ollut kansalainen, jolla ei ollut mitään tekemistä mielenosoituksen kanssa.

Erityisen julmasti poliisi hyökkäsi EEK:n blokkia vastaan 6.12. mielenosoituksessa. Hyvin kurinalaisen ja rauhanomaisesti marssivan blokin kimppuun hyökättiin hurjalla vauhdilla ajavien mopojen voimin. Monet mielenosoittajat loukkaantuivat vakavasti. Viisi toveria joutui sairaalaan ja yli 10 otettiin talteen. 61-vuotias toveri Aggeliki Koutsoumpou kaatui maahan, jonka jälkeen häntä hakattiin pampulla päähän. Poliisit vielä kieltäytyivät kutsumasta paikalle sairasautoa perustelemalla sillä, että mielenosoittajat hajottaisivat sen. Vainot EEK:ta vastaan jatkuivat seuraavinakin päivinä. Useampia tovereita on pidätetty eri kaupungeissa Pohjois-Kreikassa.

Pääministeri esitti äskettäin kriisin vaihtoehdot hallituksensa kokoukselle. ”Joko me hävitämme velan tai velka hävittää meidät”. Ongelmana on se, että kapitalistien velkaa voi hävittää vain hävittämällä työihmisiä milloin nälällä, milloin työttömyydellä ja milloin sisäministerin koplilla. Me esitämme työväenluokalle toisenlaisen dilemman. Kriisistä pitää maksaa pääoma eikä sen uhrit, riistetyt ihmiset. Kapitalistien rikkaudet on sosialisoitava, ja ulkomaanvelka lopetettava. Leipää on taattava kansalle eikä rahaa koronkiskureille. Pankit ja tuotantolaitokset on pakkolunastettava, ja asetettava työväen kontrollin alle. Kansainvälisen pääoman loisia emme tarvitse. On olemassa muitakin ratkaisuja kuin hallituksen ehdottamat; kapitalismin murskaaminen ja kansantalouden uudelleenjärjestäminen sosialistiselta pohjalta.

-Dimitris Mizaras

Lähteitä:

Strikes and demonstrations in Greece against austerity measures

Shock therapy for Greece

Greek Troubles May Boost Euro Zone

Ireland’s Lessons for Greece

Wall Street set for opening bounce

Setelipainot käyntiin, pelastetaan Kreikka!

ECB ratchets up pressure on Greece

Greece and Dubai fears weigh on markets

Asiantuntijat: Kreikan kriisi ei leviä

“Kreikan rahoituskriisi on kansallinen hätätila

Kreikan pääministeri varoittaa maan hukkuvan velkoihinsa

Kuvia ja videoita:
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.