Kapitalismin ratkaisematon kriisi, korkea työttömyys, yhä korkeammalle nouseva ruuanhinta sekä näköalattomuus ja epävarmuus elämässä toimivat taustana niin arabimaiden vallankumouksien kuin Etelä-Euroopassa sijaitsevien euromaiden konkurssikypsien yhteiskuntien takana.
Rinki alkaa sulkeutua Euroopan molempien porttien kautta. Äskettäin oli tämän vuoden neljäs yleislakko Kreikassa kaikkine levottomuuksineen. Nyt on Espanjan vuoro. Kuudetta päivää tuhansia mielenosoittajia on vallannut Madridin keskusaukion, Puerta del Solin. Mielenosoittajat ovat pystyttäneet telttoja ja aikovat asustella siellä egyptiläisten mielenosoittajien malliin. Kairon Tahririn aukion liikehdintä onnistui kaatamaan pahamaineisen diktaattori Hosni Mubarakin.
Espanjan mielenosoitukset on saanut nimen 15. toukokuun liike. Toinen nimi on ”Los Indignados” – suuttuneet. Hallitus on kieltänyt aukiolla oleskelun tämän keskiyön jälkeen. Mielenosoittajat eivät näytä valmiilta lähtemään pois. Sunnuntaina Espanjassa on kunnallisvaalit.
Tahririn aukioiksi ovat mielenosoittajat itse kutsuneet keskusaukioita yli 50 kaupungissa Espanjassa. Mielenosoituksiin osallistuvat nuoret, eläkeläiset, työttömät ja työssä olevat, jotka protestoivat ennen muuta korkeaa työttömyyttä vastaan. Espanjassa on EU:n korkein työttömyysaste, virallisesti yli 20 ja epävirallisesti yli 25 prosenttia. Nuorisotyöttömyys on virallisten laskujen mukaan 44.5 ja epävirallisesti lähes 50 prosenttia. Melkein joka toinen nuori on työtön. Tämä on dramaattisempi luku kuin Tunisiassa tai Egyptissä.
”Työtä kaikille”, ”todellinen demokratia”, ”syypäät maksakoot kriisistä”, ”jos emme saa unelmoida – ette saa nukkua” siinä muutamat iskulauseet. Poliisi hajotti viime sunnuntaina ensimmäisen kokoontumisen, joka keräsi vain muutaman sadan ihmisen. Sen sijasta aivan välittömästi ja käyttämällä hyväksi sosiaalisen median välineitä kokoontui 5000 ihmisen joukko. Lehdistö puhuu Arabian kevään eurooppalaisesta versiosta.
Ei ole epäilystä siitä, että tämä tarina jatkuu…
Dimitris Mizaras