Sveitsin Davosissa sunnuntaina päättyi kapitalistien vuotuinen talousfoorumi. Käteen jäi vain yksimielisyys siitä, että kaikista asioista ollaan eri mieltä. Sanoissa kaikki varoittavat protektionismista, ja käytännössä jokainen heistä suosii omaa valtiotaloutta. Yhteisymmärrys näyttää vallitsevan vain siitä, että kriisi tulee aiheuttamaan lisää mellakoita ja kapinoita. Täysin erimielisiä talousfoorumilaiset olivat myös siitä, miten tulisi reagoida kolmannen maailman konflikteihin. Suurimpana huippukohtana mainittakoot Turkin pääministeri Erdoganin ja Israelin presidentti Peresin välinen väittely, joka johti ensinmainitun ulosmarssiin. Yksimielisyyttä etsi talouselämän ja poliittisen eliitin n. 2 500 vaikuttajaa. Mukana olivat Venäjä ja Kiina.
Davosissa vielä kerran todettiin, että Bretton Woodsin instituutiot (Maailmanpankki ja Kansainvälinen Valuuttarahasto) ovat riittämättömiä. Ennen kun niitä korvataan toisilla, pääomapiirien on löydettävä syyt, mistä kriisi todella johtuu; lääkeitä ei voi määrätä ennen kun diagnoosi on tehty ja oikeaksi osoitettu. Antagonististen intressien lisäksi kriisin syiden määritteleminen on alue, jossa eri kapitalisteilla menevät sukset ristiin. Sen seurauksena syntyneet alakuloisuus, neuvottomuus ja vastakkainasettelu olivat Davosissa selkeästi nähtävissä. Washington Post -lehden edustaja oli laskenut, että viime syyskuustta alkaen yksityisten yritysten pääomat ovat supistuneet 50 000 miljardilla dollarilla. Investointipankki Lehman Brothersin konkurssi oli hänen mielestään käännekohta.
Finanssiglobalisaation vaihe kaikkine siihen liittyvine ilmiöineen, kuten fiktiiviset arvot, pyramidit, roskalainat, pörssien ylivalta, golden boys yms., ei ollut kapitalismin virheveto. Finanssiglobalisaatio oli kapitalismille pakollinen tie ja väliaikainen ulosajo umpikujasta. Se antoi kapitalismille muutaman vuoden elinaikaa lisää. Nyt kaikki tasapainot romahtavat entistäkin kiivaammalla vyöryllä. Raha investoi rahaan eikä reaaliarvoihin, koska reaaliarvotalous ei antanut enää voittoja. Syntyi pääomien ylituotanto, mikä tänään on luhistumassa. Kokonaiseksi periodiksi ns. investointipankit olivat Wall Streetin lempilapsi ja ylpeys. Tänä päivänä ne ovat miltei tyystin lakanneet olemasta. Yksinkertainen laskutoimi osoittaa, että näiden pankkien viimeisten kymmenen kuukauden tappiot ovat suurempia kuin niiden voitot viimeisten 25 vuoden aikana.
Kapitalistien toivot pikaisesta toipumisesta ovat pelkkää uskonasiaa. Asiat ovat aikamoisen huonosti sitten kun tarvitaan raamattua terapian työkaluksi. Tämä on raadollinen lopputulos jos joku yrittää porvarillisen tieteen turvin vastata kysymykseen, jonka talousfoorumin otsikko asetti. Nimen keksi talousfoorumin perustaja Klaus Schwab. “Kriisinjälkeisen maailman rakentaminen” on oltava myös meidän marxilaisten pääteema tulevissa omissa foorumeissamme.
__Dimitris Mizaras