Joulukuun kapina Kreikassa!

Viime joulukuussa kreikassa nähtiin raju kansannousu. Reilun kolmen viikon ajan 6.12-24.12. nuoriso, maahanmuuttajat ja työläiset kävivät rajuja katutaisteluita poliisia ja valtiota vastaan. Tämä kapina oli kapitalismin kriisin alun jälkeen ensimmäinen merkittävä sosiaalinen purkaus.


Kapina sai alkunsa kun poliisi murhasi 15 vuotiaan Alexandros Grigoropouloksen Ateenassa. Tämä ei kuitenkaan ollut kapinan syy, vaan se syy on kapitalismin syvä kriisi. Nuorisolla ei ole mitään tulevaisuutta tässä järjestelmässä. Eikä hallitseva luokka pysty hämäämään nuoria.
Kapinan aikana hyökättiin rajusti poliisilaitoksia, pankkeja ja parlamenttitaloa vastaan. Monin paikoin nuoret onnistuivat vain kivin ja polttopulloin aseistautuneina valtaamaan poliisilaitoksia aseistautuneilta kytiltä ja ajamaan poliisit vielä tiehensä. Nuoret näkevät itsessään Alexin ja kaikissa poliiseissa hänen murhaajansa. Porvarillinen media sai myös osansa. Se syytti kapinan alusta asti nuorisoa, joten eräänä päivänä kesken pääministerin puheen, joukko aktivisteja valtasi tv-aseman. Heidän banderollissaan luki ”lopettakaa television katselu ja menkää kaduille”. Lähes kaikki kreikan koulut olivat kapinan aikana vallattuina.
Kapina myös riisui naamion monien vasemmistolaisten kasvoilta. Kreikan kommunistinen puolue (KKE) oli koko kapinan ajan avoimesti oikeistohallituksen puolella sillä seurauksella, että sai kiitokset jopa Laos:ilta (Kreikan perussuomalaiset). Se myös sanoi, että kapina on vain naamiomiesten rähinöintiä. Monet muut järjestöt olivat aluksi mukana kapinassa, mutta jäivät sitten pois ja alkoivat ajatella vaaleja. Ainoa puolue, joka jäi barrikadeille kapinan loppuun asti, oli CRFI:n kreikkalainen jaosto EEK (Työläisten vallankumouspuolue). EEK osoitti taistelevansa puheittensa mittaisesti ja että EEK on todella vallankumouksellinen puolue.
Kapina oli myös kansainvälinen vaikka kapina ei levinnytkään kreikan lähetystöjen valtauksia pitemmälle. Sarkozy joutui vetämään nuorisoa koskevan taantumuksellisen lakiesityksen pois koska pelkäsi, että Kreikan kapina tulisi myös Ranskaan. Tästä samasta syystä Suomen mediat pitivät tämän kapinan suuressa uutispimennossa.
Kapina ei ollut mikään satunnainen vihanpurkaus, sillä mikään tällainen ei kestäisi montaa viikkoa. Kapinalta puuttui myös ohjelma, minkä takia ei tapahtunut laajempaa kansan itseorganisoitumista. Tämän lisäksi kapinan heikkouksia oli se, että kapina ei levinnyt ulkomaille ja se, että liikkeelle ei muodostunut organisaatiota muualle kuin valtauksien kokouksiin. Myös se, että ei kukaan jaksa monen viikon katutaisteluita, ilman että kapina kehittyisi.

Kapinan henkeä kuvastaa hyvin graffiitti ”Varkiza end! Civil war continue” (Varkiza oli paikka jossa KKE luopui aseista kreikan sisällissodan aikana)

__Henri Häkkinen

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa. Bookmark the permalink.