Protesti keskeyttää sionismin bändin esitystä

Sionismin vastaiseksi protestiksi muuttui konsertti Lontoon Albert Hallissa. Konsertti, jossa piti esiintyä Israelin filharmoninen orkesteri, jouduttiin keskeyttämään. Osa mielenosoittajista oli kokoontunut konserttitalon ulkopuolelle, johon oli myös kerääntynyt Israelin kannattajia. Osa protestoijista oli ostanut 40 lippua salin eri kolkista. Kun israelilainen orkesteri alkoi soittaa Anton Wevern’n Passacaglia, 15 hengen ryhmä nousi ylös ja nosti kirjaimet, jotka muodostivat sanat VAPAA PALESTIINA ja alkoivat kuorossa laulaa “Oodi boikotille”-laulua, joka perustuu Beethovenin “Oodi ilolle”-laulun musiikkiin. Lopulta “Beethovenin ystäviksi boikotin puolesta” itseänsä kutsuvat mielenosoittajat poistettiin teatterista.

Ulosheitosta huolimatta, kun alettiin soittaa Bruchin viulukonserttia, joukko toisia kuulijoita alkoi huutaa iskulauseita kuten “Gazan saarto on kansainvälisen oikeuden riitasointu” sekä “Israelin filharmoninen orkesteri on laittoman miehityksen ääni”. Tuossa vaiheessa BBC keskeytti suoran radiolähetyksen kolmoskanavalta.

Laulunsanojen kirjoittaja Sue Blackwell sanoi: “Uskon että Ludwig olisi hyväksynyt tämän sovelluksen. Hän oli tunnetusti kapinallinen ja Ranskan vallankumouksen Vapaus-Tasa-arvo-Oikeudemukaisuus -ihanteiden kannattaja. Valitettavasti Israel edustaa ko. ihanteiden vastakohtaa”.

Israelin filharmoninen orkesteri on kanssasyyllinen Palestiinassa tapahtuvaan kansanmurhaan. Konsertoimalla orkesteri pesee sionismin murhaajien käsiä. Orkesteri on useasti ilmaissut kunnioituksensa Israelin armeijaa kohti, jo suuren etnisen puhdistuksen –Nakba 1948– ajoista ja Palestiinan lopullisesta miehityksestä 1967 aina tähän päivään asti.

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, Lähi-itä. Bookmark the permalink.