Tukanleikkuu velalle muuallakin kuin Kreikassa

Velan parturointi Kreikassa on työntämässä kuiluun pankkeja, eläkerahastoja, koulutuslaitoksia ja sairaaloita. Lääkkeen vaikutukset jäänevät lyhyemmäksi kuin osaisi kuvitella optimistisinkaan analyytikko. Ennen kun velkaleikkauksen prosessi on pantu edes alulle, Kansainvälinen Valuuttarahasto ja europarlamentti ottavat jo kantaa uuden parturoinnin puolesta. Kreikan ”pelastus” pelastamalla sen kansainväliset velkojapankit on ”terra incognita”, tuntematonta aluetta kansantaloustieteessä. Heikoimpana lenkkinä globaalikapitalismin ketjussa Kreikka joutuu toimimaan koekaniinina uusissa kokeissa, joita on tarkoitettu muillekin maille myöhemmin. Ainoa ero Chileen, jossa kokeiltiin 1970-luvulla uusliberalismin tuloa, on siinä, että nyt ei ole harmainta aavistusta suunnasta, jota tulisi seurata.

Tämä on ensimmäinen kerta kun europarlamentti yhtyy IMF:n kantaan uudesta velkaleikkauksesta. Velan poispyyhkiminen (PSI = Private Sector Involvement) noudattaa Britannian lainsäädäntöä. Sen mukaan uusi velkaleikkaus pitäisi sisällään myös virallisia velkakirjojen haltijoita, kuten valtiot ja keskuspankit. Bundesbank jo päätti olla tästä lähtien hankkimatta pankkien velkakirjoja, joiden takaajana on Kreikan, Portugalin tai Irlannin valtiot. Saksan keskuspankin päätös on nostanut myrskyä Euroopan Keskuspankissa, jossa monet pankkiirit syyttävät Bundesbankin Jens Weidemannia pankkivakauden järkyttämisestä. Monet puhuvat keskuspankkijärjestelmän balkanisoinnista.

Bundesbankin päätös tuli sen jälkeen kun EKP antoi vapaat kädet eri kansallispankeille päättää itse siitä, että ottavatko vastaan kyseisten maiden takaamia velkakirjoja vai ei. Joka tapauksessa koko jupakka kertoo siitä, miten syvän erimielisiä kriisin hoidosta ollaan niin EKP:n sisällä kuin eri keskuspankkien välilläkin. Entinen Goldman Sachin pankkiiri ja nykyinen Kreikan virkaansa nimitetty pääministeri Papadimos väittää, että PSI –kakkonen tuo mukanaan uuden lainapaketin äskettäin saadun 130 miljardin euron lisäksi. Italialaisen ”II Sole 24 Ore” –kanavan haastattelussa Papadimos lupasi tekevänsä kaikkensa, jotta uudesta pelastuspaketista vältyttäisiin. ”On täysin mahdotonta ennustaa taloustilannetta vuoden 2015 jälkeen”, sanoi pääministeri.

Kreikassa järjestetään vaalit 6. toukokuuta, ja etukäteen porvaripuolueet ovat sitoutuneet noudattamaan vaalien jälkeenkin kaikki troikan vaatimat ehdot. Mielipidetutkimukset antavat oikeistolle noin 25 ja PASOK’lle 10 prosenttia äänistä. Tällä kannatuksella maassa ei synny toimivaa hallitusta, ei edes vaikka osa vasemmistosta lähtisi sitä tukemaan. Varsinkin kun ensimmäisinä toimenpiteinä on suoritettava 12 miljardin uudet säästöt ensi kesäkuuhun mennessä. Yksi skenaario uuden hallituksen muodostamiseksi on teknokraattihallitus Italian tapaan, jonka hallituksessa ei istu yksikään kansan valitsema ministeri.

.

Roubini ehdottaa euron ja dollarin vaihtokurssia 1:1

Euron arvo tulisi heikentää edelleen niin, että se on samanarvoinen kuin dollari, sanoi talousguru Nouriel Roubini CNBC –medialle. Hänen mukaansa tämä stimuloisi kasvua periferiamaiden talouksille. Euroalue tarvitsee kunnollisen devalvoinnin pystyäkseen saamaan kasvua ja kilpailukykyä, sanoi Roubini. Velkakriisistä huolimatta euron arvo on pysynyt historiallisen korkealla tasolla.

Roubini kertoi, että markkinoiden toimia johtavat skitsofreeniset päätökset. Sen jälkeen kun Espanjan ja Italian kaltaiset ongelmamaat ryhtyivät säästötoimiin, markkinat eivät osaa päättää, tulisiko niitä rangaista vai auttaa. ”Ollaan noidankehässä, jossa vajeet johtavat säästöihin ja säästöt lamaan”, sanoi nobelistiprofessori. Sen lisäksi ilman kasvua sosiaaliset paineet uhkaavat yhteiskunnallista rauhaa. Maailmantalous voi joutua kaaokseen jos öljyn hinta nousee edelleen tai/ja jos Kiinan kasvu hiipuu.

This entry was posted in Artikkelit, ulkomaat, EU, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.