MTL:n kannanotto eduskuntavaaleihin

Neljä vuotta sitten hallituksen muodostuminen osoittautui 100 päivää kestäväksi vaikeaksi prosessiksi. Olosuhteet olivat silloin helpompia ja laaja kokoonpano takasi vankkaa enemmistöä eduskunnassa. Silti hallitus kaatui, kaksi puoluetta erosi ja pääministeri pakeni Euroopan herrojen kerhoihin sekä suurimmat tavoitteistaan jäi toteutumatta.

Suomessa eduskuntavaalit 19.4.2015 ei ole tavallinen uurnakilpailu, jossa kamppaillaan vain äänestäjien sieluista. Vaalit käydään erityisen muuttuneissa olosuhteissa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Kansantalouden poikkeuksellisen pitkä taantuma ja viennin tyrehtyminen on kapitalismin maailmanlaajuisen kriisin seuraus. Kahdeksatta vuotta kriisin alkamisesta voi todeta, että siihen ei enää ole näköpiirissä ratkaisumekanismeja ja suuremman romahduksen näköala häämöttää ennen muuta globaalitasolla.

Kriisin ratkaisemattomuus on muuttamassa kaikki geopoliittiset kuviot maanosassamme. Länsimaailma, Suomi mukaan lukien, suuntautuu suurkonfliktin perspektiiviin ja valmistautuu siihen tietoisesti. Viitaten siihen, Puolassa käydessään, presidentti Niinistö kertoi, että “sokka on irti”. Tilanne pakottaa eliitin tiiviimpään yhteistyöhön Naton kanssa. Isäntämaasopimus avaa ovet Naton tukikohtien perustamiselle Suomeen. Poliittinen keskustelu muistuttaa yhä enemmän sotapropagandaa. Kansantalouden tilannekuva on yhtä synkkä.

Puolueiden vaaliohjelmat perustuvat valtiovarainministeriön laatimaan arvioon. Kaikki porvaripuolueet ovat sitä mieltä, että taloutta pitää sopeuttaa. Puolueiden väliset erot rajoittuvat siihen, että montako miljardia mikäkin puolue on valmis leikkaamaan. Leikkaukset alkanevat ensi kesästä alkaen riippuen siitä, kuinka nopeasti uusi hallitus saadaan muodostettua. Vain vasemmistoliitto ei ehdota leikkauksia budjettiin, palkkoihin tai eläkkeisiin. Se on kuitenkin valmis osallistumaan hallitukseen, jonka jäseninä on leikkauksia lupaavia puolueita.

Olkoon vaalitulos mikä tahansa, uusi hallitus tulee kurittamaan Suomen kansaa. Hallitsevan luokan mielestä kriisin maksajan osoite on työväenluokka, työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat. Marxilainen Työväenliitto ei osallistu tuleviin vaaleihin resurssien puutteen vuoksi. MTL kehottaa köyhää kansaa antamaan kovaa piiskaa kaikille porvaripuolueille, erityisesti äärioikeistolle ja kokoomukselle. Äänestäkää rehellisiä radikaali- ja militanttivasemmistolaisia, ja vaatikaa heitä ajamaan sosialistisia reformeja, kuten pankkien kansallistamista, kansantalouden toimia työväenjärjestöjen valvonnan alla, työn jakamista niin että se riittää kaikille ja tuotannon suunnittelemista välttämättömien tarpeiden tyydyttämiseksi eikä kapitalistien voittojen maksimoimiseksi.

.
7.4.2015
Marxilainen Työväenliitto (MTL)