Katsaus Suomeen

Katsaus taloudelliseen ja poliittiseen tilanteeseen #2 osa 3b

Tämä artikkelisarja on kuunneltavissa Youtube-kanavallamme.

Suomi

Kansainvälinen tilanne heijastuu myös Suomeen ja vaikuttaa täkäläisten olosuhteiden kanssa talouteen negatiivisesti. On ihan selvä, että meidänkään maamme ei ole lintukoto. Suomen bruttokansantuotteen kasvu jää Tilastokeskuksen mukaan toistuvasti alle prosentin. Kokonaistuotanto kasvaa sitäkin hitaammin. Pankkiekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan talouskasvu tänä vuonna jää kolmea edellistä vuotta pienemmäksi. Kapitalismin globaali kriisi heijastuu Suomen ulkomaankauppaan. Investoinnit eivät kasva ja kotitalouksien kulutus perustuu palveluiden kysyntään. Myös vähittäiskaupan luvut ovat heikonlaiset. Aikaisempien kuukausien lukuja on tarkennettu jatkuvasti alaspäin. Kaikki luvut ovat heikompia niin, että pian voidaan sanoa taantuman olevan jo ovella. Työllisyyden kohentumista ei ole nähtävissä ja uusi hallitus on ikävien toimenpiteiden edessä, kun sen 75 prosentin työllisyysasteen tavoitteen toteutuminen ei ole mahdollinen. Mikäli joulukuussa elvytystoimena tulee koron lasku, se tulee koskemaan myös talletuskorkoa. Bloombergin mukaan se voisi olla miinus puolen prosentin luokkaa. Tämä saattaa vaikuttaa siihen, että myös Suomessa säästöjä siirtyy pankkitileiltä muihin kohteisiin, esim. kullan ostoihin. Kuitenkaan EKP:n uuden pääjohtaja Christine Lagarden linjauksia ei ole vielä nähty. Työllisyys kasvoi vain osa-aikaisen työn osalta, kun kokoaikaisen työn määrä on laskenut.

Työnantajat saivat melkoisesti taloudellista etua edellisen hallituksen KIKY-sopimukseen liittyvistä sosiaaliturvamaksujen alennuksista. KIKY oli poliittinen päätös, jonka työnantajat olivat sanelleet. Toisaalta pakkolakiuhkailukin oli poliittinen päätös. Se oli työnantajaliittojen ja Sipilän hallituksen pelin henki.

Teknologiateollisuus ry on kirjannut tavoitteita seuraavalle liittokierrokselle:

– Työajan pidennys 24 tunnilla säilytetään ja muutetaan 3 lauantaipäiväksi

– Helatorstai ja loppiainen säännölliseksi työajaksi (pidentää kyseisten viikkojen työaikaa)

– Lomarahan puolittaminen

– Matka-ajan korvauksesta leikkaus summalla, joka on 50% peruspalkasta

– Lisä- ja ylityökorvausten leikkaaminen

– Vuorotyön lisien ja korvausten leikkaaminen

– Sairausajan sekä äitiys- ja isyysvapaan palkan leikkaaminen

– Palvelusvuosilisän poistaminen

Tämä tarkoittaa jopa 6000 euron lovea työntekijöiden vuosituloihin.

Paljon puhuttu ja odotettu raportti työttömyysturvan aktiivimallin vaikutuksista on julkaistu. Julkistalouden professori Roope Uusitalo totesi tiedotustilaisuudessa, ettei raportti ota kantaa siihen, oliko aktiivimalli hyvä vai huono, tai siihen, pitäisikö aktiivimalli lakkauttaa vai ei.

Rinteen hallitus purkaa aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet. Jatkotoimet painottuvat palveluiden vahvistamiseen. Hallitukselta tullee uusi ”aktiivi”malli syksyllä 2020. Toistaiseksi ei ole vuodettu tietoja sen paketin sisällöstä.

Perjantaina 20.9.2019 ilmastonmuutosta vastustavat nuoret järjestivät Greta Thunbergin johdolla yleislakon kouluissa ja mielenosoituksen vaatien toimenpiteitä ilmastokatastrofin estämiseksi. Heitä oli ympäri maailmaa neljä miljoonaa. Globaalitason vastarinta alkaa olla porvarieliitille vaarallinen vastustaja. Lakko näkyi Suomessa kymmenillä paikkakunnilla, ja siihen osallistui tuhansia nuoria aktivisteja. Siihen osallistui kokonaisia luokkia opettajiensa tuella. Globaalin massaliikkeen on tarkoitus jatkaa toimintaansa planeetan suurissa kaupungeissa. Liikkeen nimi on ”Extinction Rebellion”, kapina sukupuuttoa vastaan. Greta Thunberg on joutunut kansainvälisen porvarieliitin hyökkäyksen kohteeksi. Meidän tehtävämme on puolustaa häntä, ja siihen paras keino on jatkaa ja laajentaa hänen alulle panemaa kapinaansa.

Siispä, nähdään kansankokouksissa barrikadeilla

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa. Bookmark the permalink.