Mikkelissä julkiset peruspalvelut perusasia

Mikkelin kaupungin peruspalvelut ovat olleet jo pidemmän aikaa säästöjen ja leikkausten kohteena. Samalla kun henkilökuntaa on lomautettu, ja palveluiden taso saatettu hyvin kyseenalaiselle tasolle, on enenevässä määrin lähdetty ulkoistamaan palveluntuotantoa. Mukaan ovat astuneet yksityiset yritykset, jotka parhaansa mukaan koettavat haalia kaikkein tuottavimpia osia peruspalveluista.

Helposti voisi ajatella, että on aivan sama, kuka palvelut tuottaa, kunhan ne vain ovat saatavilla. Kuitenkin asiaan tarkemmin perehdyttäessä voidaan todeta, että ulkoistamiskehitys sisältää hyvin kyseenalaisia piirteitä. Yksityiset palveluyritykset toimivat voiton maksimoinnin periaatteella. Taloudellisen tuloksen voitollisuus on näille palveluntuottajille ykkösprioriteetti, kaupunkilaisten saama palvelu on vain välinearvo. Koko palveluntuotannon perusperiaate siis muuttuu ulkoistamisen seurauksena. Tietenkin ulkoistamista kannattavat tahot väittävät, että laadunvalvonta toimii, mutta on selvää, että kaupungin omana palveluna järjestettyjä toimintoja on paljon helpompi valvoa, suunnitella ja kehittää.

Ulkoistaminen on kyseenalaista myös siksi, että terveyskeskusten raskas työtaakka yhdistettynä yksityisen sektorin palkkatarjouksiin aiheuttaa alati kasvavaa lääkärivirtaa yksityiselle puolelle. Pian tämä helposti johtaa siihen, että ei enää ole muuta vaihtoehtoa, kuin ostaa kaikki palvelut yksityisiltä yrityksiltä. Turha edes sanoa, että viimeistään tässä vaiheessa yksityisten palveluiden edullisuus osoittautuu harhakuvitelmaksi.

Näin kuntavaalien aikaan kaupunkilaisten kannattaa tiukasti vaatia ehdokkailta selkeää kantaa siitä, kuinka peruspalvelut on tuotettava. Toimimmeko ihmisten tarpeiden mukaisesti, yhdessä palvelut turvaten ja niitä edelleen kehittäen, vai annammeko pikkusormen ja pian koko käden markkinavoimien kaluttavaksi? Kas siinä kysymys!

Janin vaaliblogi

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa. Bookmark the permalink.