ICAHD Finland kampanjoi Suomen ja Israelin asekauppaa vastaan

Huom! Saimme ystävällisesti oheisen artikkelin jultavaksi Työväen Mielipide -lehdessä n:o 28

ICAHD Finlandin perustaminen

Yliopistojen avatessa vuoden 2009 kesäloman jälkeen ovensa uusille ja vanhoille opiskelijoille, kokoontui joukko Israel/Palestiina -aktivismista kiinnostuneita nuoria aikuisia eräässä helsinkiläisessä kahvilassa. Kokoontumisen tarkoituksena oli päättää kiinteän Israel/Palestiina -konfliktiin keskittyvän organisaation perustamisesta, toiminnan luonteesta ja tämän syntymäisillään olevan organisaation nimestä. Osanottajien oltua yksimielisiä toiminnan vakiinnuttamisesta ja rekisteröidyn yhdistyksen perustamisen tarpeellisuudesta, päätettiin järjestön nimeksi ottaa ICAHD Finland allekirjoittaneen ehdotuksesta.


Mikä ICAHD?

ICAHD eli Israeli Committee Against House Demolitions on israelilaisen rauhanaktivistin Jeff Halperin perustama, suoraa poliittista toimintaa harjoittava järjestö, jonka tavoitteena on lakkauttaa Israelin ylläpitämä palestiinalaisalueiden sotilaallinen miehitys ja aikaansaada kansainväliseen lakiin perustuva oikeudenmukainen rauha Israel/Palestiinan alueelle. Järjestön nimi on viittaus Israelin harjoittamaan palestiinalaisperheiden talojen tuhoamispolitiikkaan. ICAHD on kehittänyt lukuisia strategioita tämän kansainvälistä lakia rikkovan politiikan vastustamiseksi. Tunnetuin näistä lienee tuhottujen talojen jälleenrakentaminen, joka suoritetaan yhteistyössä palestiinalaisperheiden ja -yhteisöjen kanssa ja heidän luvallaan. Halper, joka oli ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi vuonna 2006, tähdentää aina tilaisuuden tullen, että ICAHD:in toteuttama jälleenrakentamistyö ei ole ensisijaisesti humanitääristä avustustyötä, josta esimerkiksi Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liike on tullut tunnetuksi. Jälleenrakennus, jota ICAHD tekee, on avointa poliittista vastarintaa ja kansalaistottelemattomuutta. ICAHD on jälleenrakentanut n. 170 taloa, mikä ei tosin ole aivan riittävästi: Israel on tuhonnut vuoden 1967 jälkeen n. 24 000 taloa.

ICAHD:in kanssa yhteistyötä tehneenä ja järjestön henkilökuntaa tuntevana olin sillä kannalla, että Suomen jaoston perustaminen tälle osaavalle ja omistautunutta työtä tekevälle israelilaispalestiinalaiselle järjestölle ei olisi lainkaan kehnompi ajatus.

ICAHD Finland ja Suomen kytkökset Israel/Palestiina -konfliktiin

Olen ollut Israel/Palestiina -konfliktin kansainvälisessä rauhantyössä mukana kymmenkunta vuotta, ja osan ajasta olen toiminut eri organisaatioiden puitteissa, kuten lukioaikoina ollessani yksi Amnesty Internationalin Israel/Palestiina -maakordinaattoreista. Osan ajasta olen puolestani toiminut freelance-pohjalta siten, että olen edennyt projekti projektilta ja tehnyt yhteistyötä lukuisten israelilaisten ja palestiinalaisten järjestöjen kanssa. Vasta alettuani tarkastella lähemmin Suomen yhteyksiä Israel/Palestiina -konfliktiin jouduin uudelleenarvioimaan toimenkuvaani. Tästedes keskittyisin Suomen ulkopolitiikan osuuteen konfliktissa .

Kaikki tämä juonsi juurensa seuraavasta yksinkertaisesta mutta sitäkin epämiellyttävämmästä havainnosta: Suomi, tuo syleilevästä arvostuksesta nauttiva kansainvälisen yhteisön pohjoinen mallijäsen, tekee mittavaa asekauppaa Israelin aseteollisuuden kanssa. Puolustusministeriö on ostanut käytössään olevilla verorahoilla pelkästään vuodesta 1999 lähtien israelilaisia aseita yli 152 miljoonalla eurolla. Tuntui jokseenkin kummalliselta, että tämän luvun pysäyttävyydestä huolimatta julkinen keskustelu ja Suomen mediakenttä keskittyivät mielummin vaikkapa siihen, tuovatko maahanmuuttajat Suomelle tuloja vai menoja, ja mitä tehdä oudoille romanikerjäläisille, joita nykyisin tapaa etenkin Helsingin keskustassa – edes menemättä niin kutsuttuun viihteelliseen uutisointiin, jota tapaa mediassa tuskin kenenkään mielestä liian vähän.

ICAHD Finlandin tekemä tutkimus ja asekauppakampanja

Päätimme alkaa tutkia niitä israelilaisia aseyhtiöitä, joiden kanssa Suomi käy kauppaa. Yhdessä Petter Nissisen kanssa aloimmekin tarkastella lähemmin Elbit Systemsiä ja Rafael Advanced Defense Systemsiä, yhtiöitä, joiden kanssa Suomi on käynyt kauppaa yli sadalla miljoonalla eurolla. Julkaisimme tutkimustulokset ja lähetimme niitä eteenpäin suomalaisille tiedotusvälineille. Kaikessa lyhykäisyydessään osoitimme selvityksessämme, että Elbit ja Rafael osallistuvat sotarikoksiin. Toimme myös esiin sen mitä ilmeisimmän johtopäätöksen, että käymällä noin massiivista kauppaa yhtiöiden kanssa Suomi tukee niitä israelilaistoimijoita, joille Israelin käymät sodat ovat taloudellisesti elintärkeitä. Lisäksi kaupat tukevat Israelin aseteollisuuden kykyä tuottaa kalustoa maan armeijalle.

Taloussanomien päätoimittaja Hannu Sokala kiinnostui selvityksestämme ja lehti julkaisi tutkimuksemme pohjalta paljon keskustelua herättäneen artikkelin otsikolla Järjestö: Suomi tukee asekaupoilla Israelin sotarikoksia. Heti artikkelin julkaisemisen jälkeen tuli puhelinsoitto Ylen Ykkösaamusta ja minua haastateltiin suorassa lähetyksessä. Kampanjamme Suomen ja Israelin käymän asekaupan lakkauttamiseksi oli lähtenyt liikkeelle.

Taloussanomat julkaisi artikkelin kiirastorstaina: eipä aikaakaan kun ICAHD Finlandin facebook-ryhmä oli kerännyt enemmän jäseniä kuin yksikään poliittisen puolueen nuorisojärjestö facebookissa.

Tutustu materiaaliimme ja osallistu kampanjointiimme osoitteessa ICAHD Finland

__Bruno Jäntti


Kampanjasivut: Auta lakkauttamaan Israelin ja Suomen välinen asekauppa


This entry was posted in Artikkelit, kotimaa, Lähi-itä, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.