Työtaistelu Suomessa

Suomessa on kevään mittaan ollut lakkojen sarja. Työehtoneuvotteluissa työnantaja on säälimättä yrittänyt lamaan vedoten huonontaa työoloja sekä palkkoja. Tämä on pakottanut työläiset puolustamaan omia etujaan.

Tämä on kiristänyt luokkataistelutilannetta Suomessa.  Ahtaajien lakon aikana Kotkan Mussalossa työläiset estivät rikkureiden pääsyn satamaan siihen asti, kunnes poliisi tuli auttamaan rikkureita. Se että työläiset fyysisesti estävät rikkureiden saapumisen on laadullista kehitystä suomalaisessa luokkataistelussa. AKT:n johto tuomitsi työläisten käytöksen, mutta rautatietyöläiset tukivat ahtaajia estämällä junien kulun satamiin vedoten työnantajan törkeään käytökseen.

Kun AKT:n byrokraatit solmivat sopimuksen EK:n kanssa monet ahtaajat marssivat pois työpaikoilta vastalauseena huonolle sopimukselle.  Se, että työläiset ohittavat tai kyseenalaistavat lakon päättymisen sekä sen jälkeen byrokraattien päätökset, on myös tärkeä asia luokkatietoisuuden kehityksessä. Kaupan alalla kauppojen työntekijöiden lakko sulki lukuisia kauppoja ympäri maata.

Vaatimuksena on hyvin pieniä palkankorotuksia sekä hieman lyhempiä työaikoja, mutta silti tämä ei käy työnantajille. PAM:iin kuuluvat vartijat ovat myös lakossa samaan aikaan. Ainakin Stocmannilla työnantajat ovat painostaneet ja pelotelleet työntekijöitä vaatimalla ilmoitusta etukäteen siitä, että aikooko työläinen osallistua lakkoon.

Kapitalismin kriisin kiristyessä luokkataistelu kiristyy. Kapitalistien huonontaessa oloja työläisten on pakko alkaa taistella oman olemassaolonsa sekä perusoikeuksiensa puolesta. Samalla työläinen tulee huomaamaan, että työläisillä ja työnantajilla ei ole mitään yhteisiä intressejä.

__Henri Häkkinen

This entry was posted in Artikkelit, kotimaa, Polttopisteessä. Bookmark the permalink.